1/20/2011

Fasolka szpargowa w pomidorach

Fasolka szparagowa w pomidorach
Wracając z pracy często zaglądam do kuchni i lodówki, bądź lodówki i kuchni. Wtedy też powstaje pytanie - co by tutaj zjeść? Potem nagła myśl, dodawanie składników wedle uznania i…  kobiety zazwyczaj zadają w tym momencie pytanie, czy będzie to jadalne.
Wracając do tematu to wczoraj wymyśliłem szybkie w przygotowaniu (około 10 minut) i smaczne jedzenie. Jedzenie o smaku polskim, jugosłowiańskim, oraz indyjskim. Jeśli ktoś odkryje w tym daniu jeszcze jakiś smak, to proszę o informację.

Składniki:
  • Fasolka szparagowa 300 gramów (ze względu na porę roku użyłem mrożonki)
  • Puszka pomidorów (mogą być całe lub krojone)
  • Klika plastrów żółtego sera (unikajcie seropodobnych wyrobów)
  • Czosnek w oleju
  • Czubrica
  • Mieszanka przypraw indyjskich  np. garam masala  (zobacz :Wikipedia , lub stronę producenta gotowa mieszanka)

Sposób przygotowania:
  1. Fasolkę wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy około 4 minut.
  2. Na patelni podgrzewamy pomidory z puszki, aż się rozgotują.
  3. Gdy fasolkę mamy już gotową, przekładamy ją na patelnie i gotujemy na dużym ogniu, aż nadmiar wody odparuje.
  4. Następnie wszystko mieszamy i dodajemy do smaku czubricę,  mieszankę przypraw indyjskich i czosnek w oleju.
  5. Całość podgrzewamy i wykładamy na talerze.
  6. Na fasolkę szparagową w pomidorach kładziemy plastry sera, które pod wpływem temperatury potrawy powinien się rozpuścić
Smacznego :)

2 komentarze :

  1. Jadłem i naprawdę polecam. Zresztą wszystko co ma w sobie pomidory jest super.

    OdpowiedzUsuń
  2. Anonimowy18/2/11 16:36

    Też jadłem i jest polecam!
    Blog również.
    Życzę powodzenia w rozwoju

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za komentarz.