1/16/2011

niedzielny rosół

Niedzielny rosół jest nieodzownym pierwszym obiadowym daniem w wielu polskich rodzinach, a w szczególności świdnickich. Jak przystało na prawdziwą komórkę społeczną, w pierwszym rzędzie nauczyłem się go gotować. (Rosołu nie mylić z wodą i kostką rosołową, lub wodą i zupką instant - tego typu potrawy serwowało się na studiach).
Sekretem smaku prawdziwego rosołu jest dłuuugie i pooowolne gotowanie.

Składniki:
- włoszczyzna (2 x marchew, por, seler, cebula)
- porcja kurczaka (najsmaczniejszy rosół jest z tych hodowanych w naturalnych warunkach)
- pieprz (polecamy zakup młynka i mielenie świeżego pieprzu. Nasz młynek został zakupiony na targu staroci i ma metalowy mechanizm mielący. Młynki plastikowe szybko się niszczą)
- natka pietruszki
- opcjonalnie ziele angielski i liść laurowy

Sposób przyrządzenia:
1.Do garnka z zimną wodą wrzucamy dobrze umytą porcję kurczaka i gotujemy na bardzo małym ogniu.
2. Następnie dodajemy obraną włoszczyznę i opaloną nad ogniem cebulę.
3. Jeśli ktoś lubi może dodać jeszcze ziele angielskie i liść laurowy.
4. Pod przykryciem na wolnym ogniu gotujemy rosół przez około 2 godziny.
5. Pod koniec gotowania dodajemy pieprz i natkę pietruszki.

Ps. Rosół można również przerobić na kilka innych zup. Ale o tym wkrótce :)

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Dziękujemy za komentarz.