1/24/2011

orzechowe wariacje w miodzie

Patrząc na różnego rodzaju strony internetowe można zauważyć, że miód, orzechy, siemię lniane i rodzynki to samo zdrowie. Jeśli jest to prawda, to czemu nie połączyć ich ze sobą? 

Najlepszą techniką na przygotowanie i odmierzenie właściwych proporcji jest technika SPS. Poznałem jej nazwę na podyplomowych studiach z zarządzania projektami. Jest bardzo popularna w wielu środowiskach, a jej stosowanie można zauważyć u kadry wyższego, jak i niższego szczebla. Polega ona na następujących czynnościach: patrzymy na sufit, podłogę, ponownie sufit i dodajemy odpowiednią ilość składników do miski.

Składniki:
  • orzechy laskowe (łuskane)
  • orzechy włoskie (łuskane)
  • pestki dyni (łuskane)
  • rodzynki
  • siemię lniane
  • miód (unikamy chińskiego - oznaczonego jako spoza UE)
  • opcjonalnie cytryna i pomarańcza

Przygotowanie:
  1. Do miski dodajemy orzechy zgodnie z techniką SPS.
  2. Do miski dodajemy rodzynki i pestki dyni również zgodnie z techniką SPS.
  3. Na rozgrzaną patelnię wsypujemy siemię lniane i przykrywamy przykrywką.
  4. Intensywnie poruszamy patelnią, gdy siemię lniane zacznie "strzelać".
  5. Po uprażeniu zawartość patelni przesypujemy do miski.
  6. Polewamy całość miodem.
  7. Opcjonalnie możemy całość skropić cytryną i na wierzch położyć plasterki pomarańczy.
Jak smakowała Wam taka mieszanka? :)

Ps. Polecam studia!



1 komentarz :

  1. Anonimowy26/1/11 17:13

    Dodałem do tego jeszcze lody waniliowe.
    Mniam, mniam.

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za komentarz.