1/14/2011

zimowa zapiekanka boczkowa

Zimą przychodzi ten czas, kiedy mamy ochotę na coś prostego i doskonałego. Proporcje można dopasowywać według własnego gustu, lub na oko.

Składniki:
- 6 ziemniaków średniej wielkości
- 30 dkg boczku (może być wędzony)
- 3 cebule
- pieprz
- trochę oleju rzepakowego
- majeranek
- opcjonalnie szczypiorek

Sposób przyrządzenia:
1.  Boczek kroimy w kostkę.
2.  Obieramy cebule i ziemniaki.
3.  Następnie ziemniaki i cebulę kroimy w talarki.
4.  Na patelnię wrzucamy boczek i na małym ogniu go podsmażamy.
5.  Przerzucamy boczek do garnka, dodajemy cebulę i dusimy na małym ogniu. (Do garnka można dodać odrobinę wody i przykryć go przykrywką).
6.  Na patelni smażymy na oleju ziemniaki (na złoto).
7.  Po usmażeniu ziemniaków dodajemy je do garnka o ile cebula jest już miękka.
8.  Następnie całość przyprawiamy pieprzem i majerankiem, mieszamy.
9.  Po wyłożeniu na talerze można całość posypać szczypiorkiem.
10. ... i danie gotowe :)

1 komentarz :

  1. Zapomniałam już o tym przepisie - czas go sobie przypomnieć :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za komentarz.