2/15/2011

andzikowe ziemniaczki

Wiele starych, dobrych powiedzeń mówi jak dobre są potrawy Andzika: "Andzik źródłem smacznych przepisów i posiłków jest!", "Jaki posiłek Andzika jest każdy widzi!"

Podobnie jak wcześniej opisany posiłek(krewetki), andzikowe ziemniaczki to bardzo smaczne i łatwe do przygotowania danie.

Składniki:
ziemniaki
  • 1 kg ziemniaków (najlepiej młodych)
  • duża ilość różnych przypraw (pieprz, papryka, majeranek, czubrica)
  • odrobina oleju rzepakowego (podobno najzdrowszy)

Sposób przygotowania:
  1. Myjemy ziemniaki (można wykorzystać szczotkę).
  2. Kroimy ziemniaki w ćwiartki.
  3. Całość wykładamy na naczynie żaroodporne (foremka do ciast też się świetnie sprawdza).
  4. Ziemniaki posypujemy dużą ilością przypraw (polecam pieprz, paprykę, majeranek, czubricę, itd), polewamy odrobiną oleju.
  5. Wstawiamy naczynie do rozgrzanego piekarnika. (około 140 stopni)
  6. Gdy ziemniaki zrobią się miękkie w środku, a chrupiące i złociste na zewnątrz można je podawać (Najlepiej smakują z sosem czosnkowym). 
  7. Smacznego!

3 komentarze :

Dziękujemy za komentarz.