2/18/2011

mojo verde z Lanzarote

Kuchnia kanaryjska (nazwa wysp nie pochodzi od kanarków ale od psów) jest bardzo interesująca. Cechuje się mieszanką smaków i przepisów z trzech kontynentów. Z wyprawy na Lanzarote przywieźliśmy cudowne wspomnienia, odrobinę doświadczeń i kilka książek z przepisami. Oczywiście po przetestowaniu i zakończeniu remontu (na razie nie mamy gazu...) będą pojawiać się na głodziku :)

Poniżej przepis na mojo verde. Smakuje on idealnie zarówno z ziemniakami, jak i rybą oraz warzywami a na Lanzarote można go spotkać nawet w miejscach zdominowanych przez Anglików i ich mało zjadliwą kuchnię.
sos mojo verde - glodzik.pl

Składniki:

  • 1 pęczek zielonej pietruszki
  • 4 łyżki octu winnego
  • 4 łyżki oliwy
  • 6 ząbków czosnku
  • sól
Sposób przygotowania:

  1. Obrany czosnek i umytą pietruszkę rozdrabniamy blenderem.
  2. W trakcie rozdrabniania dodajemy oliwę, ocet i sól do smaku.
  3. Sos jest gotowy, gdy stanowi jednolitą masę.
La Graciosa - glodzik.pl
Podobno ostatnie miejsc w UE bez asfaltowych dróg.

2 komentarze :

  1. Anonimowy7/5/11 16:51

    Kiedy u nas będzie taka pogoda? :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za komentarz.