2/15/2011

sos czosnkowy

Sos czosnkowy jest idealnym dodatkiem do andzikowych ziemniaków.


Składniki:
  • 3 - 4 ząbki czosnku polskiego (nie chińskiego!)
  • 1/2 szklanki majonezu (oczywiście Kieleckiego)
  • szklanka jogurtu bałkańskiego (najlepszy jest "Jogurt bałkański Maluta")
  • łyżka oliwy
  • łyżka soku z cytryny

Sposób przygotowania:
  1. Obieramy czosnek z łupinek i wyciskamy go do miski.
  2. Do naczynia dodajemy szklankę majonezu.
  3. Mieszając całość stopniowo dodajemy jogurt bałkański, łyżkę oliwy i łyżkę soku z cytryny.
  4. Odstawiamy do lodówki na 30 minut.
  5. Smacznego!

2 komentarze :

  1. Anonimowy1/3/11 19:28

    i frytek!

    OdpowiedzUsuń
  2. Anonimowy7/3/11 12:45

    jest tylko jedno ale które należy przestrzegać :D
    jak się doda za dużo czosnku i zje np z frytkami to nawet 3 dnia będzie się czuć ten zapach ;)
    Pozdrawiam Ed :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za komentarz.