3/04/2011

duński ryż z migdałami by Żanna

Idąc nordyckim tropem (wiemy już, że są już na tym blogu fanki wikinga Tima :), zboczymy dzisiaj na duńską ziemię. Słodki specjał (Ris a la mande) jest według przepisu Żanny.

Składniki:

  • Ryż
  • Laska wanilii
  • Śmietana 38%
  • Sól
  • Pogniecione migdały
  • Cukier

Sposób przygotowania:
  1. Wyjmij ziarenka z laski wanilii.
  2. Ugotuj ryż, mleko i wanilię na małym ogniu pod przykrywka przez 45 minut, mieszając od czasu do czasu.
  3. Schłódź wszystko.
  4. Posiekaj migdały, jeden zostaw cały, żeby potem ukryć go w deserze (kto go znajdzie, dostaje nagrodę)
  5. Wrzuć migdały do zimnej mieszanki, ubij śmietanę i dodaj do reszty, do smaku możesz dodać jeszcze trochę cukru.

Inne danie z tej części świata - norwegian omlette by viking Tim

Ps. W czwartek spotykamy się na Stegnach o 19.30. Do łyżwiarskiego zobaczenia!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Dziękujemy za komentarz.