3/22/2011

pierogi ruskie babci zosi by Malwa


Dzisiaj najsłynniejsze pierogi na głodziku by Malwa. Jest o nich mowa nawet w zakładce "O nas". Malwa jest zakręcona na punkcie nieruchomości, więc wiecie już kogo pytać o radę :)

Moja pochodząca z Kresów babcia wychowała mnie na kuchni zdecydowanie ziemniaczanej i ziemniaczano podobnej tak więc zwyczajowo w piątki nasza kuchnia zamieniała się w manufakturę ruskich pierogów.

Farsz:
• 1 kg ziemniaków
• 0,5 kg tłustego sera białego
• 1 średnia cebula
• Koperek świeży lub suszony
• pieprz czarny świeżo zmielony
• sól
• gałka muszkatołowa świeżo starta

Kroimy drobno cebulę i podsmażamy na oleju, aż osiągnie intensywny brązowy kolor. Obrane i ugotowane ziemniaki rozdrabniamy na masę i odstawiamy, aby ostygły. Dodajemy ser, ostudzoną cebulę i koper. Mieszamy i doprawiamy.

Ciasto:
• 750 g mąki
• 1 jajko
• 1 szklanka płynu (1/2 mleka i 1/2 wody)
• 1 łyżeczka soli
Na czystym blacie lub stolnicy, mieszamy składniki i rozrabiamy ciasto. Jeśli zastosujemy ciepłą wodę będzie nam łatwiej. Ciasto o jednolitej konsystencji formujemy w jedną porcję, którą lekko obsmarowujemy olejem. Okrawamy kawałek, resztę chowamy pod miskę lub garnek. Odkrojoną porcję ciasta rozwałkowujemy i z pomocą foremki lub większej szklanki wycinamy koła. Na okrągłe placki nakładamy farsz w formie kuleczki, najlepiej w ilości ok. ¾ łyżeczki do herbaty. Następnie kleimy boki pieroga. Jeśli ciasto jest zbyt suche możemy każdorazowo zwilżyć wodą dany placek, jeśli jest zbyt lepkie możemy obsypać mąką.
Ulepione pierogi wrzucamy do wrzącej, osolonej wody z dodatkiem łyżki oleju. Gdy pieróg wypłynie na powierzchnię trzymamy jeszcze 3 minuty i wyciągamy.
Pierogi możemy podawać polane ciepłym masłem lub smalcem z uprażonymi skwarkami, do picia koniecznie zsiadłe mleko lub kefir.

Pierogi to nie tylko pyszne danie, ale także świetna okazji do rodzinnej integracji w kuchni przy wałkowaniu, wycinaniu, lepieniu, gotowaniu i oczywiście jedzeniu!

Smacznego :)

2 komentarze :

  1. Anonimowy22/3/11 21:33

    Konkurs: co je Malwa?

    OdpowiedzUsuń
  2. Anonimowy22/3/11 23:26

    a jaka jest nagroda w konkursie?

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za komentarz.