3/05/2011

pstrąg w maśle, czosnku i ziołach

Dziś coś na niedzielę.

Czy wiesz, jaką rybę jesz? Byle nie była to panga, która pochodzi z wietnamskich (i brudnych...) hodowli w delcie Mekongu.* O wiele lepszy (i zdrowszy :) jest pstrąg.

Składniki:
  • pstrąg (wypatroszony)
  • pieprz
  • cytryna
  • odrobina masła
  • pietruszka
  • 2 ząbki czosnku
  • czubrica
Sposób przygotowania:
  1. Myjemy pstrąga i wrzucamy do garnka pełnego wody.
  2. Do wody dodajemy 0,5 cytryny, mielony pieprz, następnie odstawiamy na godzinę.
  3. Wyjmujemy pstrąga z wody, nacieramy pieprzem, czosnkiem i czubricą, skrapiamy cytryną.
  4. Rybę odstawimy do lodówki na dobę.
  5. Po wyjęciu pstrąga z lodówki do środka wkładamy odrobinę masła i posiekaną pietruszkę.
  6. Zawijamy w folię i wstawiamy do piekarnika.  
* Więcej informacji na temat jakości żywności i pułapek w artykule "Kiełbasa schodzi na psy".

8 komentarzy :

  1. Anonimowy6/3/11 14:55

    jak długo trzymasz rybę w piekarniku i w ilu stopniach??

    OdpowiedzUsuń
  2. Zależy od wielkości ryby.
    Przeciętnie około 30 - 40 minut w 180 stopniach.

    OdpowiedzUsuń
  3. Anonimowy6/3/11 22:37

    dzięki z rybą to trzeba uważać bo czasem może się kompletnie rozpaść...

    OdpowiedzUsuń
  4. Anonimowy7/3/11 12:40

    Jak mogę coś poradzić :-) albo troszkę zmodyfikować ten przepis ;-) to tak :
    początek jak najbardziej tak jak opisany ale do środka dać masło z BAZYLIĄ i to świeżą!Czyli plasterki mała i na to bazylia w dużych nawet ilościach a na górę dać jeszcze plasterki cytryny i dopiero w tedy zawinąć w folie i piec.
    A dla Pstrąga w folii to 30 min to maxymalny czas w 180 stopniach.
    Pozdrawiam Ed :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ed możemy Twój kącik stworzyć :)
    Plasterek cytryny oczywiście bez skórki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Anonimowy1/6/11 11:23

    ehhhh muszę w końcu co i jak Wam napisać bo tak czytam i czytam i nic mojego nie ma aż mi szkoda ;) powiedz mi gdzie mam napisać jakiś przepis to Wam podeślę kilka fajnych prostych (i nie tylko) rzeczy
    :)
    Ed

    OdpowiedzUsuń
  7. Publikuj z głodzikiem:

    http://www.glodzik.pl/p/publikuj-z-godzikpl.html

    lub bezpośrednio michal@glodzik.pl

    :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Anonimowy30/6/13 15:05

    Ostatnio eksperymentowałem z dłuższym czasem pieczenia i niższą temperaturą.
    Niestety za pierwszym razem za bardzo wysuszyłem pstrąga. Za drugim razem był idealnie soczysty, ale to pewnie zasługa szczelnego zawinięcia.
    Piekłem w 120 stopniach przez jakieś 40 minut.
    Idealnie z tego przepisu sprawdza się odrobina masła i posiekanej pietruszki.

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za komentarz.