3/01/2011

Zawijasy - mięso z papryczką w cieście francuskim

Wracając od rodziców zazwyczaj mamy pełne siatki jedzenia, a w nich różnego rodzaju wędliny, przetwory, pierogi (pozdrawiamy Anię, Krystynę i Andrzeja!). Jednak nie zawsze moce przerobowe i zamrażalnik jest w stanie przyjąć takie ilości jedzenia. Dzisiaj przygotowaliśmy coś z zapasów :)

Składniki:
  • ciasto francuskie
  • wędlina, może być boczek (całe szczęście zimową porą nie jest taki kaloryczny...) 
  • papryka w occie 
  • pieprz marynowany (do ozdoby)
Sposób przygotowania:
  1. Kroimy wędlinę i paprykę w kostkę
  2. Ciasto kroimy na prostokąty 10 x 15 cm
  3. Nakładamy wędlinę i paprykę na ciasto
  4. Zawijamy ciasto
  5. Do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni wkładamy gotowe zawijasy :)
  6. Gdy ciasto będzie miało złoty kolor wyjmujemy z piekarnika i...
Zawijasy można polać sosem czosnkowym, ketchupem (najlepszy oczywiście z miasta Ewy K. - Włocławka) lub śmietaną.

Smacznego!

1 komentarz :

Dziękujemy za komentarz.