4/03/2011

chili con carne by Magda ze szczęśliwymi Chinkami w tle


Hmm...tym razem coś dla tych którzy lubią kolor czerwony. W dzisiejszym daniu podstawą jest czerwona FASOLA :)

Chili con carne odkryłam podczas
kilkutygodniowego pobytu w Anglii. Moja host mum, gotowała nam dziwne, ale zawsze smaczne dania. Veronica urodziła się w Afryce i po kilkunastu latach przeprowadziła się do Anglii. Sama uważała, że kuchnia angielska nie jest zbyt kreatywna i zdrowa, więc wszyscy studenci którzy u niej mieszkali mieli kategoryczny zakaz jedzenia "fish and chips".

Pewnego dnia ugotowała dla nas chili con carne. Oczywiście Chinki z którymi mieszkałam, były strasznie szczęśliwe, że w końcu było to danie , do którego nie muszą używać widelca i noża :)))
Fakt to danie kolorowe, szybkie, smaczne i przede wszystkim można je jeść palcami...lub pałeczkami :))

składniki:
* 1 puszka odsączonej czerwonej fasoli

* 0.5 puszki
odsączonej kukurydzy
* 400 g umytej, pokrojonej w kostkę piersi z kurczaka

* puszka pomidorów
* pół średniej wielkości, pokrojonej papryki

* starty żółty ser

* 1 przyprawa do chili con carne, niektórzy używają zamiennie przyprawy do gyrosa, ale nie polecam...smak jest zupełnie inny. Moglibyśmy się bawić w dodawanie poszczególnych przypraw, ale dzięki gotowej mieszance zaoszczędzimy na czasie i możemy być pewni dobrego smaku :)
* 1 opakowanie chipsów typu tortilla


Przygotowanie:
Odsmaż kurczaka na patelni z odrobiną oliwy z oliwek.
Później dodaj paprykę, fasolę, pomidory i kukurydzę. Na początku możesz mieć wrażenie, że całość wygląda jak zupa :)) ale po chwili woda wyparuje i w tym właśnie momencie dodaj przyprawę.
Patelnię przykryj i duś około 10 minut.
Tuż przed podaniem wyjmij chipsy na talerz, zwilż wodą i posyp startym żółtym serem, podgrzej w kuchence mikrofalowej lub piekarniku, doprowadzając do momentu, kiedy chipsy będą miękkie i ciepłe.

Całość podaj jak na zdjęciu:)


4 komentarze :

  1. Anonimowy4/4/11 09:46

    chili pałeczkami???

    OdpowiedzUsuń
  2. Anonimowy4/4/11 20:51

    chili con carne jako całe danie...pałeczkami w sam raz:)))

    OdpowiedzUsuń
  3. Anonimowy11/4/11 23:38

    Zgłodniałam....mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Anonimowy22/4/11 08:56

    Stanowczo polecam zamiast kurczaka dodać mielone mięso (wieprzowe najlepiej z szynki albo łopatki)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za komentarz.