4/17/2011

imbirowe krewetki w wermucie by Malwa

Pamiętacie przepis na krewetki Andzika i Malwę, która "krewetek nie chciała"? Dzisiaj czas na jej wariację :)

Składniki:
500g mrożonych krewetek
3 łyżki sosu sojowego
1,5 łyżeczki startego imbiru
2 łyżki miodu
1 łyżka oliwy z oliwek
1 pomarańcza
2 x ½ szklanki białego wermutu

Sposób przygotowania:

Wymieszaj sos sojowy, miód, imbir, oliwa i ½ szklanki wermutu. Rozmrożone krewetki wkładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy marynatą i odkładamy na 1-3 godzin.  Pomarańczę należy umyć i sparzyć wodą. Skórkę ścieramy na drobnej tarce, następnie do szklanki wyciskamy do sosu razem z miąższem i dolewamy do krewetek i marynaty. Piekarnik nagrzewamy do 180 – 200 C. Przed wstawieniem dodajemy skórkę pomarańczy, równomiernie posypując nią danie. Pieczemy ok. 20- 25 min. Ok. 5 min przed wyjęciem krewetki podlewamy wermutem.

Dla lubiących pikanterię proponuję dodać  razem ze skórka pomarańczy, drobno pokrojoną papryczkę chili razem
Gotowe danie podajemy na sałacie z białym ryżem jaśminowym lub z bułeczkami z pampuchów.

Bułeczki – pampuchy.
Kupujemy opakowanie klusek pampuchów , rozkładamy kluski na blaszce na papierze do pieczenia, wstawiamy na 8 – 10 min do piekarnika i podajemy cieplutkie na stół :)

1 komentarz :

  1. Anonimowy21/4/11 11:47

    porposze o przepis na pampuchy!

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za komentarz.