5/07/2011

zupa owocowa lub kompot jabłkowy - 2 w 1

Patryk poprosił mnie ostatnio o zamieszczenie łatwego i szybkiego w przygotowaniu przepisu. Specjalnie dla niego - zupa owocowa, a po zmienieniu proporcji lub dodaniu wody kompot. Idealna potrawa/napój na ciepłe dni, na które czekamy :)

Składniki:
  • 2 litry wody
  • 4 duże jabłka (w przypadku przygotowywania zupy należy dodać jeszcze 2-3 jabłka)

Opcjonalnie:
  • laska cynamonu
  • świeża mięta (np. z domowej uprawy doniczkowej)
  • cukier
  • makaron - gdy chcemy przygotować zupę owocową

Sposób przygotowania:
  1. Jabłka dokładnie myjemy.
  2. Owoce kroimy w ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne (możemy też obrać ze skórki).
  3. Do garnka z wodą wrzucamy jabłka, cynamon i gotujemy na małym ogniu, aż owoce zmiękną.
  4. Po ostudzeniu dodajemy kilka listków mięty.
(zupę podajemy z makaronem, może być na ciepło lub zimno)

2 komentarze :

Dziękujemy za komentarz.