6/02/2011

makaron ze szpinakiem by Edek

Edziu lubi i umie gotować. Poniżej jego wariacja na temat makaronu i szpinaku z dużą ilością czosnku.

Edzio na tle swojego zamku w Nottingham
Składniki:
  • makaron (najlepiej wstążki albo jaki się tam chce :-) )
  • paczka mrożonego szpinaku (oczywiście jak ktoś nie ma świeżego a jak ma to niech zblanszuje i zmieli najlepiej)
  • ser żółty dobrze topniejący
  • serek topiony (ale nie smakowy, najlepiej jakąś goudę, całe opakowanie)
  • czosnek!
  • sól & pieprz, do smaku jak kto lubi
  • oliwa

Sposób przygotowania:
  1. Na patelni wlewam 2 łyżki oliwy i wrzucam jeszcze zamrożony szpinak, bo najczęściej nie mam czasu wcześniej wyciągnąć go z zamrażarki (i tak na małym ogniu on się rozmraża.)
  2. Jak już się rozmrozi i troszkę wody odparuje, to wyciskam (ja bardzo drobno siekam, bo nie mam wyciskarki:-) ) czosnek, tak ze 3,4 ząbki (jestem maniakiem, ale można dodać mniej), można też delikatnie posolić, popieprzyć. (W tym czasie gotuje makaron)
  3. Jak czosnek troszkę się w tym szpinaku rozejdzie i więcej wody odparuje, to wrzucam serek topiony. Najlepiej podzielić go na kawałki to się szybciej i lepiej rozpuści. Jak się rozpuści to wrzucam większą garść startego żółtego sera do makaronu.

  4. Jak i on już się zacznie rozpuszczać (dobrze to wymieszajcie) to do całości dodaję makaron i on właśnie dzięki temu serowi się cały oblepi szpinakiem!Teraz zostało tylko wyłożenie na talerz oraz posypanie troszkę żółtym serem i zjedzenie! 
POLECAM

1 komentarz :

Dziękujemy za komentarz.