6/09/2011

naleśniki ze szpinakiem by Edzio

Kolejna wariacja ze szpinakiem. Niby nie ma tyle żelaza jak kiedyś (oj komuś się przecinek źle postawił), to jednak nie zmienia faktu że jest pyszny i jak smakuje!

Na początku trzeba zrobić naleśniki, ale nie takie zwyczajne. Te będą z mąką żytnią.
(Każdy ma swój własny przepis na naleśniki więc ja podam tylko mój a róbcie jak uważacie)
 
Ciasto:
  • mąka pszenna (szymanowska)
  • mąka żytnia
  • jajko
  • mleko
  • sól szczypta
  • cukier mała łyżeczka
  • woda
  • olej

Ciast:
Do mąki (proporcje ok  3 do 1 - 3 szymanowskiej 1 żytniej) dodaje szczyptę soli, cukier do tego mleko i jajko mieszam, jak mam za gęste ciasto dodaję wodę no i łyżkę oleju. Następnie dobrze mieszam, aby nie było gródek, 30 min w lodówce i potem smażę normalnie jak naleśniki.

A do tego robię farsz! 

Składniki:
  • szpinak! (jak ostatnio używam zamrożonego ale śmiało można świeży zblanszować i posiekać drobniutko bądź zmielić)
  • ser feta pół opakowania
  • pomidory całe z puszki pół puszki
  • opcjonalnie oliwki czarne (to z przepisu koleżanki ale ja z nich zrezygnowałem)
  • i jak ostatnio CZOSNEK :D
  • odrobina oliwy
Przygotowanie farszu:
Farsz robi się prosto czyli szpinak na patelnię niech się rozpuści, odlać wodę, dodać czosnek wyciśnięty (2 ząbki) do tego pokrojone pomidory z puszki oraz pokrojony ser feta. Doprawić do smaku pieprzem lub innymi przyprawami.

Naleśniki nadziać i jeść na ciepło (ja przed podaniem podsmażam na patelni, aby naleśniki się troszkę zrumieniły).

Dużo żelaza życzę!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Dziękujemy za komentarz.