6/20/2011

tarator - bunt przeciwko kroplom deszczu, czyli jak w zimny dzień zrobić chłodnik

tarator - głodzik.pl
Buntując się przeciwko jesiennej pogodzie w przededniu lata oraz fali ogórkowych zakazów przygotowałam dzisiaj tarator - bułgarski chłodnik na ciepło (czyli bez chłodzenia w lodówce :). A co!

Składniki:
- 2 ogórki albo nawet więcej
- litr gęstego jogurtu
- 5 dkg orzechów
- 2 ząbki czosnku
- koperek
- sól
- pieprz (jak zwykle najlepiej świeżo zmielony)
- 3 łyżki oleju (najlepiej rzepakowego)
- ewentualnie cukier

Przygotowanie:
  1. Pokrojone ogórki (w małe kawałki), posypujemy solą, po 5 minutach płuczemy.
  2. Siekamy koperek oraz orzechy.
  3. Wyciśnięty czosnek mieszamy z oliwą, dodajemy troszkę (bo przecież niezdrowa) soli i pieprzu, rozcieramy.
  4. Ogórki mieszamy z powstałą pastą czosnkową, mieszamy z orzechami oraz koperkiem.
  5. Gdy jest ciepło schładzamy w lodówce, a gdy tak jak dziś wieczorem

Czekamy z kolacją na głodnego Marka :) 
 

2 komentarze :

  1. Anonimowy22/6/14 11:52

    Rewelacyjny przepis na chlodnik. Taratora jeszcze nie jadłem, ale się to zmieni.

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za komentarz.