7/31/2011

ciasto na pizzę (przepis z Pięknej)

Podstawą każdej pizzy jest dobre ciasto. W sklepach można kupić gotowe spody, jednak ich smak nie może się równać z domowym ciastem (najlepsze jest na Pięknej).

Składniki:
  • 1/2 kg mąki
  • szczypta soli
  • łyżeczka cukru
  • 1/2 paczki drożdży
  • 1 szklanka mleka
Przygotowanie:
  1. Do miski dodajemy łyżeczkę cukru, łyżeczkę mąki, szczyptę soli, drożdże (pokruszone na małe kawałki).
  2. Całość zalewamy szklanką ciepłego mleka.
  3. Dokładnie mieszamy zawartość miski i odstawiamy na około 15 minut.
  4. Gdy na mleku pojawią się pęcherzyki powietrza i trochę powiększy się objętość zawartości możemy przechodzić do dalszych czynności.
  5. Stopniowo do miski dodajemy mąkę, cały czas wygniatając ciasto.
  6. Gdy ma ono jednolitą konsystencje i swobodnie odstaje od ręki oznacza to, że możemy je odstawić na kolejne 15 minut-25 minut, żeby wyrosło.
  7. Teraz pozostało nam tylko rozłożenie ciasta na blaszcze do pieczenia. Grubość ciasta i sposób jego rozkładania (rozwałkowywanie, rozciąganie w rękach) zależy tylko od naszej inwencji.
  8. Po rozłożeniu ciasta na blaszcze pozostało nam tylko nałożenie składników i włożenie pizzy do letniego piekarnika i pieczenie przez 30 minut w 180 stopniach. (Przypieczone boki są oznaką, że pizza jest już gotowa). 
Jutro przepis na pizzę z Pięknej :)

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Dziękujemy za komentarz.