7/11/2011

ogórki kiszone by dziadek Tadek

Czas na przetwory domowe -  zaczynamy od przepisu na ogórki kiszone jednego z najważniejszych mężczyzn w moim życiu. W czasach przedszkolnych byłam pewna, że "Pan Tadeusz" jest właśnie o nim ;)

Ogórkowo

Składniki:
  • ogórki - jędrne, nie za zielone, raczej blade, nie z supermarketu
  • czosnek - przynajmniej 1,5 pokrojonego ząbka na słoik
  • liście wiśni - 2/słoik
  • liście czarnej porzeczki - 3/słoik
  • koper - choinka plus 3/4 pręty na słoik
  • sól niejodowana (np. Kłodawa)
Przygotowanie:
  • Gotujemy wodę z solą (łyżka stołowa soli na litr).
  • W słoikach na spód kładziemy czosnek, liście czarnej porzeczki i wiśni, choinkę kopru. Do kompozycji dokładamy ogórki.
  • Szykujemy słoiki i nakrętki.
  • Gdy woda się zagotuje, do słoików wlewamy wrzątek i mocno zakręcamy.
  • Słoik przechylamy na bok (90 stopni) - jeżeli woda się sączy, to zmieniamy nakrętkę.
Dziadek Tadek
Po 3 dniach mamy wyśmienite małosolne, a po tygodniu lekko kiszone ogórki :)

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Dziękujemy za komentarz.