8/20/2011

bałkażan w koperkowym sosie

Dawno nie jadłam czegoś tak dobrego - niczego więcej nie dodam :)


Składniki:
  • bakłażan
  • jogurt
  • sos koperkowy: 2 pęczki koperku, pół szklanki oleju, sok z połowy cytryny, 4 czosnki, 8 kawałków jalapeno ze słoika, pieprz, czubrica
Przygotowanie:
  1. Bakłażana kroimy na kawałki (ok.półcentymetrowe), posypujemy solą, zostawiamy aż wypuści soki.
  2. Przygotowujemy sos koperkowy: wszystkie jego składniki kroimy na małe kawałeczki i rozdrabniamy blenderem.
  3. Spłukujemy sól z bakłażana (chyba, że lubimy dużą ilość soli).
  4. Smażymy bakłażana na małym ogniu do momentu, aż plasterki zrobią się miękkie.
  5. Bakłażana na talerzu polewamy sosem koperkowym i jogurtem.
Smacznego!

2 komentarze :

  1. Anonimowy20/8/11 21:10

    NIEBO W GĘBIE :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Anonimowy25/8/11 11:29

    Przepyszne, idelane na przystawkę i danie.
    Dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za komentarz.