8/27/2011

po prostu schabowy



Jak zrobić schabowego?

Schabowy - głodzik.pl
Jeśli myślisz, że to trudne to nic bardziej mylnego. Do przygotowania schabowych dla 4 osób potrzebujemy:
  • Schab około 12 centymetrów (3 centymetry na jednego kotleta)
  • Bułka tarta
  • 2 jajka
  • Pieprz
  • Olej
  • Odrobina masła
Przygotowanie:
  1. Kroimy schab na 3 centymetrowe plastry.
  2. Wkładamy w woreczek foliowy i ubijamy delikatnie tłuczkiem (wersja studencka -ubijanie lub rozwałkowywanie butelką). Woreczek przydaje się, żeby nie zbierać kawałków mięsa po kuchni.
  3. Następnie mięso nacieramy świeżo zmielonym pieprzem i odstawiamy na 15 minut do lodówki.
  4. W tym czasie przygotowujemy jeden talerz, do którego wsypujemy bułkę tartą a do drugiego wbijamy dwa jajka, które następnie roztrzepujemy widelcem.
  5. Teraz zostało nam panierowanie kotletów - maczamy schab w bułce tartej, potem w jajkach i jeszcze raz w bułce tartej.
  6. Na patelnie wlewamy dosyć dużo oleju do smażenia i rozgrzewamy.
  7. Na rozgrzaną patelnie wkładamy kotlety i obsmażamy z dwóch stron. (Kotlet jest dobry, kiedy widelec lekko wchodzi w mięso, a panierka ma zarumieniony kolor).
  8. Usmażone kotlety przekładamy do garnka/talerza  i dodajemy odrobinę masła na wszystkie kawałki mięsa.
Kotlety gotowe :)

1 komentarz :

Dziękujemy za komentarz.