10/10/2011

Sos do pizzy Mamita

Mamita to moja ciocia babcia, dla ciekawskich o rok starsza :) Zgadnijcie, kto niby nie umie drobno siekać :)
sosu nie widać - ukrył się pod dodatkami ;)

Składniki do sosu (do tej pizzy):
-2 cebule
-puszka pomidorów lub większy przecier pomidorowy lub 2-3 pomidorów (zależnie od wielkości)
-duuuuuuzo czosnku
-pietruszka i/lub szczypior i/lub koper
-oregano
-bazylia
-sol i pieprz
(-osobiście lubię jeszcze dorzucić trochę tabasco lub ostrej papryczki… ;-) jednak nie spotyka to się z aprobata otoczenia… )

Narzedzia:
-patelnia
-cos, np. drewnianego, do mieszania składników jeśli patelnia jest teflonowa ;-)
-OSTRY nóź
-deska do krojenia – chyba, ze ktoś lubi kroić na blacie
- wyciskarka do czosnku dla nie umiejących drobno siekać ;-)
-opcjonalnie - dla tych którzy wybiorą pomidory a nie puszkę z pomidorami czy przecier pomidorowy ;-) – b(e)lender  

Przygotowanie sosu ;-) :

Na patelnie wylewamy trochę oleju à na rozgrzany olej wrzucamy pokrojona w drobna kostkę cebule à dodajemy posiekany czosnek (lub wyciskamy) à czekamy aż wszystko się ładnie przyrumieni à czas na pomidory:
a) wrzucamy zawartość puszki lub
b) wrzucamy przecier pomidorowy – zwykle jest bardzo gesty wiec można dodać wody dla uzyskania efektu i konsystencji sosu ;-) lub
c) pomidory, ok. 3 szt, wyparzamy i albo kroimy w gruba kostkę i na patelnie albo blenderujemy ;-) i tez na patelnie ;-)
Następnie dodajemy oregano, bazylie, sol i pieprz do smaku. A gdy wszystko będzie już mega bulgotać i dymić (ale nie czarnym dymem tylko takim porywająco smacznym) ;-) dorzucamy pokrojona drobno zieleninę ;-) i gotowe ;-)

1 komentarz :

Dziękujemy za komentarz.