10/22/2011

zupa z dyni, czyli dyniowa z wariacjami specjalnie dla Hawrysza, Jagody, Dreszer & Niedźwiedź i Pateckiej

Sezon dyniowy rozpoczęty. Ze względu na oczekiwanie na przepis na tym kończę wstęp i przechodzę do szczegółów.

Składniki:
  • 1 dynia średniej wielkości
  • 4 marchewki
  • 1 cebula
  • łyżka oleju lub oliwy
  • 0,5 szklanki wody
  • przyprawy według uznania: curry, pieprz (cayenne), papryka
  • łyżka śmietany
Sposób przygotowania:
  1. Obieramy cebulę, skrobiemy marchewki i kroimy na dowolne kawałki.
  2. Wycinamy z dyni miąższ, oddzielając go od skórki oczywiście.
  3. Następnie do garnka wlewamy odrobinę oleju i wrzucamy cebulę.
  4. Potem dodajemy kawałki dyni i marchewki, zalewamy połową szklanki wody i gotujemy.
  5. Po 30 minutach możemy przyśpieszyć proces blenderem o ile jest taka potrzeba i następnie gotujemy jeszcze przez 10 minut.
  6. Na koniec dodajemy przyprawy według uznania. W naszej wersji było trochę soli, papryki, świeżo zmielonego pieprzu i curry.
  7. Po nałożeniu zupy na talerz dodajemy kleksa ze śmietany.
  8. Smacznego :)

2 komentarze :

  1. my dzisiaj to robimy!! nie możliwe,że tak długo trwał u nas proces odkrywania dyni :))

    OdpowiedzUsuń
  2. nie martw się, u nas również ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za komentarz.