11/17/2011

ciasto marchewkowe by Ola D.

Ola D. to moje druga ja z ławki licealnej. Od kiedy mieszka w Łodzi trochę częściej zajmuje się gotowaniem, a ostatnio nawet piecze - na pewno lepiej niż w liceum, kiedy udało nam się zrobić szarlotkę bez margaryny :)

marchewka to nie tylko warzywo :)
ciasto wyszło pyszne - puszyste, o lekko korzennym zapachu /to przez ten cynamon :)
Ola posmarowała je później czekoladą - mniam

 Składniki 
  • 4 jajka
  • 2 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki a jedna oleju
  • 3 szklanki startej marchewki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 4 łyżeczki cynamonu (startego)
Przygotowanie: 
  • Żóltka, białka i cukier ucieramy.
  • Kiedy masa będzie puszysta, dodajemy olej a później mąkę. Cały czas mieszamy.
  • Teraz czas na cynamon wraz z sodą oraz proszkiem i marchewkę.
  • Masę wlewamy do blaszki (pamiętajcie o wysmarowaniu tłuszczem).
  • Pieczemy około pół godziny w temp. 180 stopni.

2 komentarze :

  1. Olka! Przyjeżdżaj!

    OdpowiedzUsuń
  2. Anonimowy16/3/14 12:04

    Czasami dodaje jeszcze cukier waniliowy.

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za komentarz.