11/07/2011

Makaron z czosnkiem zainspirowany historią Przemka

czosnek?
Zima już za rogiem, pracowa Kasia nie je czosnku, całe szczęście, że przypomniałam sobie danie, o którym opowiadał Przemek podczas ubiegłotygodniowego obiadu. Bardzo proste i szybkie, dodałam też coś od siebie (pomidory z potasem, dobre na mózg :) I z czosnkiem!

Składniki:
- ugotowany al dente makaron, np. muszelki
- trzy pokrojone główki czosnku
- oliwa/olej
- kilka pomidorów suszonych (z potasem :)
- zioła: bazylia, melisa lub mięta

Przygotowanie:

- Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojony czosnek. Ciągle mieszając, czekamy aż zacznie pachnieć czosnkiem.
- Dodajemy przyprawy.
- Wyłączamy gaz, do czosnkowego oleju/oliwy dodajemy makaron & mieszamy.
- Kompozycję uzupełniliśmy na talerzu pokrojonymi na małe kawałki źródłami potasu.

Do jutra!

2 komentarze :

  1. Po pierwsze nie trzy główki tylko cztery ząbki czosnku :)
    Po drugie oliwa z oliwek musi być.
    Po trzecie na baaardzo małym ogniu smaży się na niej drobno pokrojony czosnek.
    Po któreśtam jak zacznie zmieniać kolor na lekko brązowy dodajemy pokrojone suszone pomidory i zioła (ale nie za dużo).
    Po minucie, dwóch wrzucamy ugotowany al dente makaron (najlepiej typowe spaghetti). Zapomniałem wcześniej napisać że patelnia musi być na tyle duża żeby pomieściła makaron :)
    Mieszamy wszystko chwilę, wykładamy na talerz, kładziemy kilka listków bazylii, solimy grubą solą i gotowe. niczego więcej NIE MOŻNA dodawać :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Anonimowy7/11/11 22:27

    Lubimy czosnek :p
    3 główki to wersja delikatna :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za komentarz.