11/02/2011

sałata w sosie orzechowym (z miodem i innymi intrygującymi elementami)

Jedno z dań, które wybitnie motywuje do nieustającego próbowania podczas przygotowywania :) Szybko spisane specjalnie dla głodzikowych fanów sałaty z Pomorza - Mamita i Olgi.

Składniki:
  • sałata
  • 2 gruszki 
  • żurawiny
  • sos: 20 dkg orzechów włoskich, miód, pół cytryny, 2 krople octu balsamicznego
Przygotowanie:
  • Sałatę dzielimy na mniejsze kawałki, a gruszki kroimy na kawałki.
  • Tworzymy sos: 
    • Obieramy orzechy, rozbijamy je na małe kawałki (najlepiej włożyć do siatki/zapakować w materiał i skorzystać z młotka lub innego tłuczka).
    • Podgrzewamy miód na patelni (na małym ogniu).
    • Dosypujemy orzechy, mieszamy.
    • Próbujemy :)
    • Dodajemy sok z cytryny.
    • Próbujmy :)
    • 2 krople octu balsamicznego.
    • Próbujemy ;)
    • Garść żurawin.
    • Czekamy, aż napęcznieją.
  • Schłodzony sos dodajemy do sałaty i gruszek. Do zobaczenia na dzikim południu!

1 komentarz :

Dziękujemy za komentarz.