12/14/2011

idealna zupa pomidorowa by Malwa

Zupa Malwy jest idealna! Wiem, że wiecie, że nie lubię żadnej na świecie zupy pomidorowej poza gaspacho :)



Składniki
  • pudełeczko pulpu pomidorowej- podravka ( najlepsze)
  • bazylia (suszona lub żywa)
  • masło
  • sól pieprz ziołowy
  • cukier trzcinowy
  • pestki słonecznika
  • śmietana 12%
Przygotowanie 
  1. Łyżeczkę masła zeszklić w garnku, dodać pulpę- podsmażyć pulpę
  2. Dodać wodę ( ja wlewam wodę do pudełeczka po pulpie i płuczę) dodać szczyptę soli i pieprzu ziołowego, 2x łyżeczki cukru i garść bazylii.
  3. Zostawić na noc lub kilka godzin aby pomidory przegryzły się z przyprawami. 
  4. Zamiast pestek można podać z chlebem z kurkumą kupionym w piekarni Szwajcarskiej. 
Malwa głodzikuje:
imbirowe krewetki w wermucie by Malwa
pierogi ruskie babci zosi by Malwa


    3 komentarze :

    1. Robię właśnie :)

      OdpowiedzUsuń
    2. Można dodać również czosnek/sól czosnkową.

      OdpowiedzUsuń
    3. Myślę jednak, że lepsza jest z większą ilością masła - dziś dodałam połowę małej kostki masła i jest idealna ;)

      OdpowiedzUsuń

    Dziękujemy za komentarz.