12/22/2011

Mamit robi Śledzia

Jest to najprostszy przepis na pyszne śledzie w oleju - idealne na święta tudzież zagrychę do wódki - rekomenduje Mamit ;-)

Śledzie "Matijasy" wyjmujemy z opakowania, myjemy pod bieżącą wodą i wkładamy do miski/garnka, głębokiego talerza. Naczynie zalewamy zwykłą zimną kranową wodą. Przykrywamy naczynie, wstawiamy do lodówki lub w inne chłodne miejsce i zostawiamy na noc. Zabieg ten ma na celu zmiękczenie ryby oraz pozbawienia jej tego mocnego śledziowego zapachu - ale śledziowy aromat nie znika całkowicie!!!! więc nie ma się czego obawiać ;-)

Następnego dnia:
- cebule kroimy w drobną kosteczkę
- śledzie kroimy w małe kawałeczki
w misce na dnie układamy warstwę cebuli, potem śledzi, wszystko delikatnie pokrapiamy olejem/oliwą i delikatnie pieprzymy, następnie powtarzamy układanke: cebula-śledź-oliwa-pieprz i tak do skończenia składników ;-) i gotowe ;-)

na dużą paczkę śledzi zazwyczaj biorę ok 5-7 cebulek w zależności od wielkości.

smacznego ;-)

Inne Mamita:
W szale pieczenia czyli tarta z musem ekstremalnie czekoladowym by Mamita

2 komentarze :

  1. Dobre! Bardzo dobre!

    OdpowiedzUsuń
  2. Anonimowy3/1/12 17:53

    Nawet mi smakują te śledzie

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za komentarz.