12/01/2011

Sernik imieninowy by Kasia W.


A że ostatnio było Katarzyny...

Składniki:
  • 1 kg sera mielonego (ja kupuję taki w kubełku, nie podam firmy bo to będzie kryptoreklama :)
  • 5 jajek
  • 200 gr masła śmietankowego
  • 1 szkl cukru
  • budyń śmietankowy
  • sok z całej cytryny
  • rodzynki (opcjonalnie, jak ktoś nie lubi to nie jest wymagane J)
Przygotowanie:
Ucieramy żółtka z cukrem, następnie dodajemy masło, a potem ser, budyń, sok z cytryny.
Ubijamy pianę z białek i dodajemy do całej masy serowej, delikatnie mieszając, a na końcu dodajemy rozynki.

Na spód są dwie wersje.

Dla leniwych, zwykłe herbatniki.
Wykładamy na blaszce (wysmarowane wcześniej masłem i posypanej mąką) herbatki a następnie wykładamy ser i do piekarnika.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 190 stopnia około godziny aż sernik się zarumieni.
Po upieczeniu i wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.

Dla bardziej pracowitych, ciasto kruche
Przepis na ciasto:
  • 5 jajek
  • 200 gr margaryny
  • 2,5 szkl mąki
  • niecała szklana cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 czubate łyżki kakao
Z żółtek (białka oddzielamy i potem ubijamy razem z pozostałymi od sera na pianę, będzie więcej), mąki, cukru, proszku, margaryny i kakao zagniatamy ciasto.
Uwaga nie dodać za dużo mąki! Lepiej później dosypać.
Zagniecione ciasto wrzucamy do zamrażalnika na około 2 godziny, można takie ciasto zgnieść dzień wcześniej.
Następnie po wyjęciu,  dzielimy na pół, jedną część ścieramy na grubej tarce na spód blaszki, następnie wykładamy ser, a potem kolejną częścią ciasta posypujemy na wierzchu.
I do piekarnika.

Musi się udać! 

Smacznego :)

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Dziękujemy za komentarz.