1/23/2012

pora na pora

Pora na pora, czyli kolejna wariacja faceta w kuchni.
Kuchnia bywa wytchnieniem intelektualnym i sensorycznym w mieszkaniu wypełnionym samymi kobietami. Jest pustelnią, w której gram muzykę, jaką jest dzieło tworzenia i eksperymentowania.
Pora na pora, głodzik.pl

Składniki:
·         4 pory
·         15 dkg łososia wędzonego
·         1 czerwona papryka (średnia)
·         3 ząbki czosnku
·         0,3 l jogurtu typu bałkańskiego
·         10 dkg sera typu bałkańskiego
·         garść orzechów włoskich
·         garść słonecznika (bez łupinek oczywiście)
·         olej rzepakowy (podobno ma najwięcej dobroczynnych kwasów omega 3 i omega 6)

Przyprawy:
·         curry
·         pieprz
·         papryka

Przygotowanie:
1.      Kroimy pora w krążki, a paprykę w prostokąty 2 centymetrowe.
2.      Rozgrzewamy patelnie z odrobiną oleju i wrzucamy warzywa (por + papryka).
3.      Po 15 minutach przykrywamy przykrywką.
4.      Gdy papryka zrobi się miękka, dodajemy łososia, a następnie orzechy i słonecznika.
5.      Następnie dodajemy posiekany czosnek i przyprawy według uznania, pieprz, curry paprykę.
6.      Po 5 minutach zmniejszamy gaz na bardzo mały ogień, po czym dodajemy ser i jogurt. Wszystko dokładnie mieszamy i gotowe.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Dziękujemy za komentarz.