1/08/2012

sos słodko kwaśny by mama Oli (specjalnie dla Teresy W.)

Bardzo dobry sos, specjalnie dla Teresy od mamy Oli & Madzi:)


Tunezyjska dostawa papryki
Składniki:
  • 3kg pomidorów
  • 1kg cebuli- drobno posiekać
  • 1kg papryki
  • 1 puszka ananasa (można dodać też dwie)
  • 1 żółtko
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 łyżki musztardy
  • 0,5 szklanki octu
  • 2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 0,5 łyżeczki chili
  • 2 łyżki soli
  • 2 łyżki papryki słodkiej
  • 0,5 opakowania curry
  • łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka oleju


Przygotowanie:
  1. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki. Pokroić na ćwiartki.
  2. Cebulę obrać, drobno posiekać.
  3. Paprykę pokroić na małe kawałki, wyjąć gniazda.
  4. Wlać olej.
  5. Wrzucić wszystko do garnka.
  6. Gotować (na oko mojej mamy - aż będzie miękkie), mieszając. (uwaga: zacznie puszczać soki, więc zwiększy objętość).
  7. Dodać żółtko, zagotować.
  8. Na koniec dodać 2 łyżki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w wodzie (by nie miała grudek). Gotujemy.
  9. Wyparzamy słoiki (wcześniej umyte) w piekarniku (20 minut do piekarnika, nastawiamy na temp 180 stopni).
  10. Nakładamy do słoików, zakręcamy.
  11. Pasteryzujemy - wkładamy do garnka ścierkę na dno, by słoiki nie dotykały dna; wkładamy słoiki, gotujemy (15 minut).
Będzie czujne - słowa mojej mamy ;)


Inne przepisy Mamy Oli:
pizza z Pięknej by Mama Oli
ciasto na pizzę (przepis z Pięknej)

3 komentarze :

  1. ja mam swoją teorię skąd Twoja mama bierze ten sos :)
    http://www.unclebens.com.pl/S%C5%82odko-Kwa%C5%9Bny-uncle-bens,r2.html
    a Wy jesteście bardzo naiwne ;) przecież ten zapach wszystko zdradza! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak w Świdniku jest tajne laboratorium....
    Ehhh spryciarz z Ciebie :) ...tak zdemaskować najlepszą kochnię w mieście.

    OdpowiedzUsuń
  3. Anonimowy16/1/12 23:04

    Zazdrościsz!

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za komentarz.