2/29/2012

kuchnia japońska: zacznijmy od sushi

Po raz pierwszy sushi jadłem 6 lat temu w Londynie na dworcu autobusowym. Za 1 funta można było sobie wybrać dwa kawałki. Wtedy jeszcze nie wiedziałem, że jadłem maki (roladkę) i nigiri (kawałek ryby na ryżu). Było to doznanie prawie tak samo kulinarnie ekscytujące jak chińskie ciasteczka posypane sezamem, których nazwy do dnia dzisiejszego nadal nie znam. Wiem za to, gdzie można było je kupić i jak wyglądały.

sushi - głodzik.pl
Sushi jest takim posiłkiem, które lubi zapożyczać pewne elementy z kraju, w którym zamieszka. Niestety dla wielu rdzennych Japończyków jest nie do pomyślenia, jak można robić sushi z czekoladą lub awokado.

Składniki:
·         nori (algi do sushi)
·         ocet ryżowy
·         sos sojowy (według nas najsmaczniejszy Kikkoman)
·         najtańszy ryż (im bardziej klejący się tym lepiej)
·         ser bieluch lub inny podobny
·         imbir marynowany
·         wasabi (takie zielone i ostre)
nadzienie według uznania:
·         szczypiorek
·         papryka (konserwowa)
·         łosoś
·         tuńczyk
·         ogórek
·         i inne wariacje mile widziane.

Sposób przygotowania:
  1. Gotujemy ryż zgodnie z opisem na opakowaniu.
  2. W trakcie gotowania ryżu przygotowujemy nadzienie
    • Paprykę konserwową kroimy w paski.
    • Szczypiorek myjemy i niech sobie spokojnie leży.
    • Ogórek kroimy w słupki (mogą być długie).
    • Łososia kroimy w drobne paski lub szatkujemy (jak kto woli).
    • Tuńczyka odsączamy.
3. Gdy mamy gotowy ryż dodajemy ocet ryżowy, sos sojowy i cukier. Całość mieszamy i pozostawiamy na 30 minut. (Proporcje na 0,5 kg ryżu - 5 łyżek octu, 1/2 łyżeczka cukru, 2 łyżki sosu sojowego).
4. Teraz pozostało nam tylko zrobienie maków.Kładziemy nori na np. blacie kuchennym błyszczącą stroną na spód. W zależności od tego, jaki rodzaj chcemy zrobić dzielimy bądź nie płatki na pół.  Te grubsze to futomaki, mniejsze nakamaki, a najmniejsze hosomaki.
Na 3/4 płatka wodorostów rozkładamy cienką warstwę ryżu.
    sushi - głodzik.pl
    Na ryż nakładam cienką warstwę sera bielucha (jeśli ktoś lubi można następnie dodać warstwę wasabi.)
      sushi - głodzik.pl
      Teraz zostało nam tylko ułożenie nadzienia. Najlepiej rozkładać na środku ryżu.
      sushi
      Gdy mamy wszystko gotowe to przygotowujemy się do zawijania. Delikatnie rozpoczynamy zawijanie od części, na której znajduje się ryż. Staramy się, żeby wszystko bardzo ściśle do siebie przylegało. Kiedy zbliżamy się do końca płatka z alg delikatnie smarujemy wodą stronę zawijaną, żeby nori mogło się ze sobą połączyć. Następnie zawijamy do końca i jeszcze na koniec złączenie smarujemy odrobiną wody i gotowe. Po 30 minutach możemy roladki kroić na małe kawałki.

      Przygotowanie stołu:
      • W miseczki nalewamy sos sojowy, w którym będziemy maczać sushi.
      • Na talerzyki lub drewniane deseczki rozkładamy wasabi i marynowany imbir (spożywany w małych ilościach pomiędzy kolejnymi makami dla przeczyszczenia kubków smakowych).

      1 komentarz :

      1. Anonimowy29/2/12 22:31

        Ej no prawie wszystko fajnie. Mam tylko 2 uwagi:

        Uważam, że rodzaj ryżu ma znaczenie. Taki do sushi to jednak nie to samo co najtańszy sypki ryż z połamanymi ziarenkami...ten to się nadaje, żeby ugotować np. krupnik dla dużego psa

        Po drugie - papryka ma zdecydowanie zbyt intensywny smak, żeby ją dodawać do sushi. Zabije smak ryby, ryżu i alg.

        A tak poza tym to zdecydowanie zachęcam wszystkich do samodzielnego robienia sushi bo to na prawdę łatwe i przyjemnie i w sumie nie aż takie drogie jak się na początku wydaje.

        Pozdrawiam z Lublina!

        Marek :)

        OdpowiedzUsuń

      Dziękujemy za komentarz.