4/14/2012

antyczna tarta jabłkowa by Ewa

W sam raz na sobotę po takim długim tygodniu, jak ostatni :)

antyczna tarta jabłowa by Ewa

Składniki:
  • 5 dużych jabłek typu Reneta
  • 100 g tłuszczu
  • 1 łyżka cukru waniliowego (małe opakowanie)
  • 2 jajka
  • 80 g mąki pszennej
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ - ½ szklanki mleka
  • Skórka z 1 cytryny
  • 2 łyżki cukru trzcinowego demerara do wysypania
  • 1 łyżka (z czubkiem) tłuszczu do wysmarowania

Przygotowanie:
Na dnie tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć folią aluminiową i zamknąć boki. Boki wysmarować cienką warstwą, a resztę rozsmarować na dnie. 



Dno posypać równą warstwą cukru.



Cukier i cukier waniliowy…


 połączyć z masłem na gładką masę.


Dalej ucierając dodawać po jednym jajku. (masa może się rozdzielić, ale to nie szkodzi, bo potem się połączy)


Dodać mąkę I wyrobić na gładkie ciasto.

Dodawać po trochu mleka…



 tak by powstała masa o konsystencji gęstego budyniu.


Dodać skórkę z cytryny drobno startą i wymieszać.


Jabłka obrać i pokroić na ćwiartki. Ułożyć koncentrycznie na dnie przygotowanej tortownicy.



Przykryć ciastem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 ° C i piec 55 – 70 minut na środkowym poziomie (góra, dół).

Po upieczeniu ciasto przestudzić, zdjąć boki i wyłożyć ciasto na paterę odwracając go do góry nogami. Zdjąć folię i zostawić do wystygnięcia.

PROPOZYCJE:
Do ciasta można dodać rodzynki lub suszoną żurawinę wsypując je pomiędzy cząstki jabłka przed pokryciem ciastem. Ciasto będzie miało efektowniejszy wygląd.

3 komentarze :

  1. Anonimowy14/4/12 00:20

    dlaczego antyczna?

    OdpowiedzUsuń
  2. wyjątkowo długi był ten tydzień, a jaki męczący :P Uważam, że solidny kawałek takiej tarty jak najbardziej mi się należy!

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajna tarta, ale dlaczego antyczna?

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za komentarz.