4/01/2012

sycąca kanapka z boczkiem i cebulą

Na dworze śnieg, deszcz lub grad. W lodówce szereg składników, z których coś można zrobić. Na zegarze godzina 8.30. Taka kombinacja podsuwa na myśl stworzenie prostej i łatwej do przygotowania, ale sycącej i w swojej prostocie idealnej kanapki.

sycąca kanapka - głodzik.pl
Składniki:
  • 2 bułki
  • 25 dkg boczku
  • 1 cebula
  • 2 ogórki kiszone
  • 4 łyżki ketchupu (oczywiście z Włocławka)
  • 4 plastry sera żółtego (podczas zakupów upewnijcie się, czy na produkcie jest nazwa ser - np. Gouda to nie zawsze ser Gouda.)
Sposób przygotowania:
sycąca kanapka - głodzik.pl
  1. Obieramy i kroimy cebulę w piórka.
  2. Boczek kroimy w kostkę.
  3. Ogórek kroimy w plasterki.
  4. Bułki przekrawamy na pół.
  5. Na patelnie wrzucamy pokrojony boczek i cebulę. (Tłuszcz powinien się wytopić, a cebula zeszklić).
  6. Włączamy piekarnik, żeby się rozgrzał do 150 stopni.
  7. Następnie na bułki układamy plasterki ogórka kiszonego.
  8. Potem przykrywamy je podsmażonym boczkiem z cebulą.
  9. Na wierzch kładziemy łyżeczkę ketchupu  i przykrywamy plastrem sera.
  10. Taką kanapkę wkładamy na 5 minut do piekarnika.
  11. Smacznego :)
P.S. Wszelkie wariacje i odmiany tego posiłku mile widziane :)

2 komentarze :

  1. Anonimowy1/4/12 14:03

    Olu, ale to jest jakas kaloryczna hiroszima!

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za komentarz.