4/01/2012

zupa porowo-serowa by Mamita

Zupa jest tak dobra, że od czwartku jestem już trzecią osobą, która poprosiła o przepis :)

Zupa porowo-serowa by Mamita

SKŁADNIKI:

pora - 1 ogromna lub 2 średnie lub 3 małe ;-)
serki topione bez dodatków lub z przyprawami (takie długie) *2
mięso mielone ok 25 dag
majeranek
sól, pieprz
rosół też może się przydać.

Przygotowanie:
1. Por tnę wzdłuż na pół i teraz dopiero na plasterki. Pokrojonego pora podsmażam na patelni aż się zeszkli. Wrzucam na sitko aby odcedzić tłuszcz ze smażenia. Odcedzonego pora wrzucam do garnka z wodą (ok litr wody) i zaczynam podgotowywać n wolnym ogniu aż por zrobi się "papkowaty". Zamiast wody można gotować na rosole.

2. Podsmażam mięso mielone. Wrzucam na sitko aby odcedzić tłuszcz ze smażenia. Gdy por osiągnie stan mocno miękki wrzucam mięsa mielone i wszystko duszę razem z 10-15 minut (długość podgotowywania zależna od stanu głodu ;-)
3. Dodajemy majeranek, sól, pieprz (uwaga z solą bo a) daliśmy bulion; b) dodamy serki które potrafią być słone)
3. Wrzucam serki, czekam aż się rozpuszczą, mieszam, smakuję i jeśli wszystko jest ok - wła-la ;-)

Jeżeli uznamy, że zupa jest za rzadka, dodajemy kolejny serek ;-)

Inne przepisy Mamita:
sos do pizzy Mamita
W szale pieczenia czyli tarta z musem ekstremalnie czekoladowym by Mamita
Mamit robi Śledzia

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Dziękujemy za komentarz.