5/14/2012

Ćevapi - Bałkany/Jajce - Bośnia i Hercegowina

Ćevapi (bośń.) lub ćevapčići - to danie mięsne na Bałkanach można znaleźć w każdej, nawet najmniejszej restauracji. Po raz pierwszy spróbowaliśmy je w Jajce, a potem już każdego wieczora...

W Jajce

Składniki:
  • 1 kg mięsa, najlepiej mielonego lub siekanego (najlepsza jest młoda baranina)
  • sok z czosnku
  • cebula
  • pieprz 
  • troszkę soli
Przygotowanie:
  1. Zmielone mięso wymieszać z sokiem z czosnku, dodać pieprz i sól.
  2. Odstawić na 3 godziny do lodówki.
  3. Ponownie wymieszać.
  4. Z kawałków mięsa przygotowywać małe parówki.
  5. Piec na grillu, często obracając.
  6. Podawać z pitą, cebulą i innymi warzywami.
A tak wygląda wodospad w Jajcach:


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Dziękujemy za komentarz.