5/18/2012

papryka burek by Milena

Papryka burek zmotywowała mnie do wybrania się na Bałkany a jej smak odkrywałam wielokrotnie w warszawskim Małym Belgradzie. Milena - rodowita Bułgarka potwierdziła oryginalność potraw, więc z czystym sumieniem polecam to wyjątkowe miejsce na kulinarnej mapie miasta.

Tak wyglądają burki w Sarajevie

Składniki:
  • Słoik marynowanych papryk - cale papryki, czerwone, bez skórki. W słoiku jest okolo 8.
  • Feta lub ser biały bułgarski
  • Jajko
  • Mąka
Przygotowanie:
  1. Papryki faszeruje się fetą albo białym serem bułgarskim.
  2. Moczy się je najpierw w mące, a w jajku i smaży.
  3. Niewiele potrzeba, jakiś 2-3min, i już gotowe ;)

2 komentarze :

  1. jak widać burek burkowi nierówny. ja znam tylko ten pod postacią nadziewanego ciasta, ale papryki też muszę spróbować.
    w weekend odwiedzę Mały Belgrad :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za komentarz.