5/31/2012

tradycyjne produkty z twojego regionu

Dziś odkryłem stronę Ministerstwa Rolnictwa. Można na niej znaleźć listę tradycyjnych produktów z poszczególnych województw. Od samego czytania o jedzeniu aż ślinka cieknie... Jedyny minus to brak przepisów na poszczególne dania. Niemniej jednak zachęcam do odwiedzenia tej strony, a ja tymczasem udaję się do kuchni :)



Wśród opisów możecie znaleźć między innymi:
Kulebiak generałowej Kickiej jest to tradycyjny wyrób pochodzący z centralnej części Lubelszczyzny. Pomimo słowiańskiego pochodzenia kulebiaka, jego nazwa została najprawdopodobniej zaczerpnięta od słowa niemieckiego – kohlgeback, co oznacza ciast...

Położona na południowym krańcu powiatu lubartowskiego wieś Nasutów jest jedną z tych wsi, których życie i rozwój związane były najpierw ze „stołem biskupich dziesięcin”, a później z egzystencją różnych rodzin magnackich. W 1801 r. Nasutów nabył Al...

Powszechne przekonanie – zarówno wśród Polaków, jak i cudzoziemców – że pierogi to typowe danie kuchni staropolskiej, nie jest do końca prawdą. Ojczyzną pierogów są bowiem Chiny. Z Chin pomysł gotowania, pieczenia lub smażenia kawałków ciasta maka...

Kąkolewnica od dawnych czasów – co najmniej od początków XX wieku – była znana z wyrobu pierogów. Na tym terenie gleby były dobrej jakości, co umożliwiało zasiewanie dużej ilości pszenicy. Kąkolewnica uważana była przez sąsiednie miejscowości za b..."

2 komentarze :

  1. Widzę Kolega też zaczął od Lubelszczyzny, jako i mnie się drzewiej zdarzało? Po takiej lekturze można nareszcie fachowo spoglądać wokół na targach regionalnych, oceniając barwę i spoistość różnorakich specjałów.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jestem osobą, która urodziła się na styku Podlasia, Lubelszczyzny i Mazowsza. Jednak ze względów administracyjnych i rodzinnych najbliższa kulinarnie jest mi Lubelszczyzna.

    Przepis na parowańce dostarczę niebawem na głodzika, kto jadł u mnie te z soczewicą i mięsem wie o czym mówie. :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za komentarz.