8/25/2012

Czy to jeszcze jajecznica?

Sobotnie śniadania mają już u nas pewną tradycję, którą staramy się kultywować. Panuje pod czas nich jedna święta zasada "bez pośpiechu". Drugim nieodzownym elementem jest jajecznica i wariacje na jej temat. Po dzisiejszym śniadaniu zastanawiam się, czy była to jeszcze jajecznica? :)

Jajecznica? głodzik.pl

Skład:
  • 4 jajka
  • 4 małe pomidory
  • garść orzechów włoskich
  • 1 marchewka
  • 1/2 papryki
  • 1/2 cebuli
  • sól pieprz według uznania
  • 250 gram boczku (można zrobić również wersję bez mięsa)
    Sposób przygotowania:
    1. Wrzucamy posiekane orzechy razem z boczkiem na patelnie i delikatnie podsmażamy.
    2. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę lub piórka cebulę.
    3. Gdy cebula jest już zeszklona dodajemy pomidory pokrojone w kostkę i czekamy, aż nadmiar wody znich wyparuje.
    4. Przed dodaniem jajek dodajemy startą na tarce marchewkę i paprykę (korzystałem z "grubych oczek").
    5. Na koniec dodajemy jajka i wszystko dokładnie mieszamy do czasu uzyskania w miarę jednolitej konsystencji.
    6. Na koniec pozostaje tylko pytanie, czy to jeszcze jajecznica?

    2 komentarze :

    Dziękujemy za komentarz.