8/24/2012

suszone pomidory w oleju dla Emilki

W tamtym roku zrobiłem z 10 słoików z suszonymi pomidorami w różnego rodzaju ziołach w zalewie z oleju. Część z nich była wypełniona samodzielnie ususzonymi pomidorami, a druga część zakupionymi na bazarze (róg Odyńca i Wołoskiej w Warszawie). 

Suszone pomidory by glodzik.pl


Muszę szczerze przyznać, że nie udało mi się samodzielnie ususzyć w satysfakcjonujący sposób pomidorów, mimo lektury wielu blogów i książek kucharskich. Dlatego chciałbym się podzielić z Wami przepisem na te, które w 100 % się udały.

Skład:
  • Suszone pomidory (muszą być delikatnie miękkie).
  • Olej rzepakowy (wybierzmy ten lepszej jakości)
  • Czosnek
  • Suszona bazylia i oregano.

Sposób przygotowania:
  1. Słoiki (0,25 l) i zakrętki dobrze myjemy, potem wyparzamy wodą, a następnie odstawiamy do wyschnięcia.
  2. Obieramy czosnek.
  3. Maksymalnie do 2/3 wypełniamy słoik 1 ząbkiem czosnku i pomidorami.
  4. Następnie na górę sypiemy szczyptę bazylii i oregano.
  5. Gdy słoiki mamy już wypełnione, rozgrzewamy delikatnie olej w garnku. (Zbyt mocno rozgrzany tłuszcz może nam usmażyć pomidory, a zbyt słabo rozgrzany skutkować będzie problemami w zawekowaniu.)
  6. Po zalaniu słoika olejem zamykamy go zakrętką i przekręcamy do góry nogami. (Uwaga słoiki będą gorące).
  7. Kiedy już słoiki wystygną, sprawdzamy czy się zawekowały. Jeśli zakrętka jest wklęsła to znaczy, że wszystko jest ok i możemy odłożyć go do spiżarni. Jeśli zakrętka jest wypukła możemy słoik trzymać w lodówce przez maksymalnie kilka tygodni.

Przepis dla Emilki ;)

1 komentarz :

Dziękujemy za komentarz.