8/08/2012

tosty Heleny


Podobnież z Wołynia, podobnież łatwe - na pewno proste :)

tosty Heleny

Jajka z przyprawami

podstawa - dobra bułka

Składniki:
- 2 żółtka
- kromki bułki lub chleba
- na słodko: cukier wniliowy, cynamon
- na ostro: chilli, czubryca, pieprz, sól
- olej

Przygotowanie:
1. Ubij na talerzu żółtka z ... to zależy czy wybierasz opcję na słodko lub na ostro.
2. Pokrój kromki chleba/ bułki wedle potrzeby.
3. Maczaj przez chwilę chleb w jajku.
4. Rozgrzej oliwę na patelni.
5. Smarz przez chwilę nasączone mlekiem i przyprawami kromki z obu stron na patelni
6. Podawaj w śmietaną/dżemem...lub...no właśnie co Ty zaproponujesz?

P.S. Nasza mama skomentowała to danie  tak " Wielkiej filozofii tam nie ma, wszędzie to jedzą, nawet w Bułgarii to dawali"...

2 komentarze :

  1. a ja polecam dodatek sera ;) u mnie "chleb w jajku" mama zawsze robiła na śniadanie :) uwielbiam i nawet zaraziłam tym uwielbieniem swojego mężczyznę.

    OdpowiedzUsuń
  2. Anonimowy23/8/12 19:19

    podobno w dawniejszych czasach do jajkowej mikstury dodawano odrobinę wina i chlebek w jajku nazywano "pijanymi rycerzami" lub "pijakami" ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za komentarz.