9/12/2012

natchnione ciasto jagodowe by Ola D.

Natchnęły mnie muffiny Madzi z czekoladą i jagodami :) przedstawiam ciasto jagodowe ze śmietaną, idealne na gorące dni i ciepłe wieczory!

Natchnione muffiny



Biszkopt:
4 jajka
3/4 szkl. cukru
1 szkl mąki
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
1/2 kostki margaryny
3 łyżki oleju
Jajka ubijamy z cukrem, łączymy z mąką i proszkiem do pieczenia, na koniec dodajemy roztopiona margarynę i olej.
Masę wlewamy do nasmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą (lub wyłożonej papierem do pieczenia) formy.
Piec ok 30-40 minut w nagrzanym do 180 st.C

Jak biszkopt wystygnie bierzemy się za dalszą część produkcji :)

Śmietana:
2 małe lub 1 duży kubek śmietany 30% prosto z lodówki
1 szkl cukru pudru
1/2 zapachu śmietankowego
2 łyzki żelatyny
1/4 szkl zimnej wody
Na początku wsypujemy żelatynę do szklanki z zimną wodą i mieszamy, odstawiamy na 5 minut, a następnie szklankę wstawiamy do naczynia z bardzo gorącą wodą aby żelatyna się rozpuściła.

Śmietanę ubijamy na sztywną masę, dodajemy cukier puder i nadal ubijamy, na koniec dodajemy rozklejoną przestudzona żelatynę.
Tak przygotowaną śmietanę wykładamy równa warstwą na wystudzony biszkopt (mój pieczony był na dużej blasze żeby był niski).
Na wierzch układamy owoce - ja wybrałam jagody i było pyszne :)

Owoce można jeszcze przykryć galaretką (wystudzoną i już tężejącą, rozrobioną w połowie zalecanej porcji wody - 1szkl) - ja wolę bez :)

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Dziękujemy za komentarz.