10/20/2012

marokańskie kulki marchewkowe



Zainspirowana prezentem – książką „Podróżnik w kuchni” przygotowałam kulki marchewkowe (halawiyat bi gazar). Zmodyfikowałam tylko nieco proporcje.

kulki marchewkowe - głodzik.pl


kulki marchewkowe - głodzik.pl


Składniki:

  • 4 szklanki startej marchewki (na dużych oczkach)
  • ¾ szklanki cukru
  • Opakowanie ciastek, na przykład maślanych
  • Wiórki kokosowe


Przygotowanie: 

  1. Do marchewek dodać cukier oraz szklankę wody.
  2. Gotować, co jakiś czas mieszając.
  3. Po odparowaniu wody odstawić do ostygnięcia.
  4. Ciasteczka podzielić na bardzo małe okruchy, wymieszać z masą marchewkową.
  5. Zwilżonymi rękami formować małe kulki, obtaczać w wiórkach kokosowych.
  6. Obstawić na kilka godzin do wyschnięcia.
  7. Zacząć planować wyprawę do Maroka, by sprawdzić tamtejszy przepis na kulki ;)
 

4 komentarze :

  1. oj, na sam widok mam ślinotok!:D:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudo:) Ciekawe czy wyjdą z wiórek marchewkowych, które zostają mi po wyciskaniu soku marchewkowego?
    A podróż do Maroko? już w styczniu!

    OdpowiedzUsuń
  3. czy po wyciśnięciu mają jeszcze smak marchewki?

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za komentarz.