SKŁADNIKI:
  • ciasto francuskie
  • 2 jajka
  • śmietana 30%:
  • 2 pomidory
  • łosoś wędzony
  • szczypiorek
  • mozzarella
  • ser żółty (np. gouda)
  • oliwki
  • bazylia
  • masło
Tarta jest chyba najprostszym i najszybszym daniem. Można zrobić ją na miliard sposobów, wrzucasz to na co masz ochotę.
PRZEPIS:
Smarujemy masłem blachę, wkładamy ciasto francuskie i nakłuwamy je widelcem. Wkładamy blachę do piekarnika, żeby trochę podpiec ciasto. Następnie wyjmujemy i wrzucamy nasze produkty. W jednej tarcie znalazły się: pokrojone pomidory (obrane ze skórek i gniazd), kawałki łososia, przekładane kawałkami mozarelli, wszystko zostało posypane szczypiorkiem oraz bazylią, a następnie oblane sosem (sos: jajko roztrzepujemy ze śmietaną). Na drugiej znalazł się łosoś z oliwkami, po oblaniu sosem posypałam dodatkowo startym żółtym serem.