11/22/2012

Wodorosty – jak zamówić, odkryć i zjeść



Dawno, dawno temu w Manchesterze wybraliśmy się do dzielnicy chińskiej, gdzie zamówiliśmy danie, którego nazwa nam zupełnie nic nam nie mówiła. Nie było jednak prościej, kiedy nam je przyniesiono nam  – nadal nie mieliśmy pojęcia, co za chwilę będziemy próbować. W końcu kelner narysował rośliny a potem morze, dzięki czemu odkryliśmy smak wodorostów ;)

przepis na wodorosty by głodzik.pl


Od tamtego czasu dużo się zmieniło, w naszym kulinarnym języku również, ale nadal staramy się zamawiać dziwne dania… W Warszawie nie jest to trudne ale mimo poszukiwania nowych dań z pogranicza chińsko-japońskiego zawsze wracamy do Shilli (restauracja + sklep), która znajduje się przy metrze Służew. Dania zawsze zaskakują, a obsługa zna dużo ciekawych szczegółów na temat dziwności kulinarnych. Pomaga odkrywać.

tak wyglądają tuż po wyjęciu z opakowania

Składniki:
     Wodorosty suche (np. takie, jak na zdjęciu)
·         Olej rzepakowy
·         Troszkę oleju sezamowego
·         Sezam

Przygotowanie:
1.      Wodorosty podsmażamy na olejach.
2.      Odsączamy z tłuszczu na papierowych ręcznikach.
3.      Posypujemy uprażonym sezamem (na patelni).

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Dziękujemy za komentarz.