12/12/2012

sałatka brokułowa (polska) specjalnie dla Olgi (kibuc)



Dzisiaj po raz pierwszy od dawna ugotowałam danie 100 % z przepisu… Celem była polskość, brokuły pochodziły z Hortexu (przepis z opakowania, nieznacznie zmodyfikowany), orzechy były włoskie a seler hiszpański ;)

opakowanie brokułów z Hortexu

Składniki (dla 4 osób – składników trzeba dwa razy więcej niż Hortex wpisuje na opakowaniu)

  • 2 opakowania różyczek Hortexu
  • Opakowanie selera naciowego
  • Opakowanie orzechów
  • Sos: 10 łyżek oleju rzepakowego, 4 łyżki majonezu, 3 łyżki musztardy, 4 łyżki soku z cytryny, 2  łyżki miodu, pieprz

Przygotowanie:

  • Brokuły gotujemy na pół twardo – im bardziej twardy, tym więcej zostaje  w nich witamin. Dodaję do wody trochę cukru i soli.
  • Mieszamy wszystkie składniki sosu, blenderujemy.
  • Kiedy brokuły będą trochę chłodniejsze, mieszamy z sosem i pokrojonymi na małe kawałki selerem, posypujemy orzechami.


W oryginalnym przepisie jest mowa o zimnych brokułach, ale przecież jest już wystarczająco zimno… 

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Dziękujemy za komentarz.