2/05/2013

حُمُّص Hummus



Tęskniąc za arabskimi smakami przygotowałam dzisiaj na kolację homous. Aż sama się zdziwiłam, że jego smak tak bardzo przypomina wzorcowy z pewnej libańskiej restauracji w Baton Rouge w Luizjanie, gdzie przekonałam właściciela, by zamiast arabskiej muzyki puszczać Chopina ;)

hummus, humus albo humous


Składniki:

  • Opakowanie cieciorki – na przykład w puszce
  • Tahini (2 łyżki; pasta sezamowa) – można kupić w sklepach z międzynarodową żywnością
  • Sok z jednej cytryny
  • Wyciśnięty ząbek czosnku
  • Troszkę oliwy


Przygotowanie:

  1. Blenderuję mieszankę cieciorki, tahini, cytryny oraz czosnku.
  2. Dodaję troszkę oliwy.


Najlepiej smakuje z pitą albo świeżym chlebem. Paula zamiast cieciorki dodaje fasolę – spróbuję kolejnym razem.

Humus ma dużo żelaza oraz witaminy C ;)

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Dziękujemy za komentarz.