3/11/2013

chleb by Kasia W.


Kasia rządzi w tym miesiącu. Chleb czy też ciasto - boisko piłkarskie - toż to dla niej pestka :)

chleb by Kasia W., piekarz znaleziony w Budapeszcie / glodzik.pl


Składniki:
1kg mąki żytniej pytlowej
3 szkl wody
1 łyżka soli
2 łyżki oleju
Zakwas z poprzedniego pieczenia 

Przygotowanie: 
Wszystko mieszam ręką, zostawiam w misce pod przykryciem na całą noc (min 8 godz.)
Rano przekładam do blachy wysmarowanej olejem lub wyłożonej papierem do pieczenia
( w drugim wariancie mamy pewność, że chleb nie przyklei się nam do blachy)

Piec w nagrzanym do 200 st piekarniu ok. 50 minut (góra doł), przed włożeniem górę chleba smaruję olejem
Po 50 minutach polać wodą (skórka będzie bardziej chrupiąca) zmniejszyć trochę temperaturę do 170 st. i na termoobiegu piec ok. 40 minut

Czas pieczenie zależy od piekarnika.

Smacznego!

Zobacz również: sernik imieninowy by Kasia W.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Dziękujemy za komentarz.