3/24/2013

Karkówka w sosie balsamicznym - na arktyczną wiosenną pogodę.

Karkówka jest dobra nie tylko na wiosenne grilowanie, ale również na arktyczną wiosenną pogodę.

karkówka w sosie balsamicznym - glodzik.pl
Głodzikowy przepis powstał tradycyjnie w przypływie wolnego czasu spędzonego w kuchni - kiedy mężczyzna patrzy na to co ma w lodówce i zaczyna błogi proces twórczy.

Składniki:

1)    6 plastrów karkówki
2)    odrobine pieprzu, papryki ostrej, curry.
3)    ½ cytryny
4)    olej rzepakowy
5)    ocet balsamiczny

Sposób przygotowania:
1)    Plastry karkówki obmywam pod zimną wodą.
2)    Następnie poszczególne porcje wkładam osobno do naczynia, polewam octem balsamicznym i posypuję pieprzem oraz ostrą papryką.
3)    Mięso odkładam na  2 godziny do lodówki (może też być na cały dzień).
4)    Gdy mięso jest już gotowe mogę zająć się smażeniem.
5)    Na rozgrzaną patelnię, na której znajduje się odrobina oleju wrzucam plastry i smażę je z każdej strony.
6)    Następnie dodaję sos, który pozostał z zalewy (przyprawy + ocet balsamiczny).
7)    Dodatkowo jeśli tej zalewy jest niewiele dodaję odrobiny wody, przykrywam patelnię przykrywką i wszystko duszę do momentu aż mięso będzie miękkie
8)    Kiedy mięso będzie już miękkie dodaję sok z ½ cytryny i curry. Przykrywam i duszę przez około 5-9 minut.
9)    Smacznego.

Polecam z brokułami otulonymi bułką tartą z odrobiną prawdziwego masła.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Dziękujemy za komentarz.