3/16/2013

Karkówka w sosie balsamicznym z marchewką i pietruszką.



Karkówka w sosie balsamicznym z marchewką i pietruszką.

Skoro zima jeszcze trzyma wypadałoby zjeść coś solidnego, dlatego propozycją na weekendowy obiad będzie karkówka w sosie balsamicznym z marchewką i pietruszką. Tradycyjnie danie to powstało ot tak poprzez łączenie tego co było dostępne w kuchni - włoszczyzny, której nie wykorzystałem całej do rosołu oraz przypraw, które zawsze znajdują się w kuchni. Co do smaków to jedzenie było zainspirowane czasami studenckimi i ostatnimi podróżami kulinarnymi.

karkówka w sosie balsamicznym z marchewką i pietruszką
Składniki:
1)      6 plastrów karkówki
2)      3 marchewki
3)      1 pietruszka
4)      3 ząbki czosnku
5)      odrobine pieprzu, papryki ostrej, curry.
6)      ½ cytryny
7)      olej rzepakowy
8)      ocet balsamiczny

Sposób przygotowania:
1)      Plastry karkówki obmywam pod zimną wodą.
2)      Następnie poszczególne porcje wkładam osobno do naczynia, polewam octem balsamicznym i posypuję pieprzem oraz ostrą papryką.
3)      Mięso odkładam na  2 godziny do lodówki (może też być na cały dzień).
4)      Marchewkę i pietruszkę obieram, kroję w słupki.
5)      Gdy mięso jest już gotowe mogę zająć się smażeniem.
6)      Na rozgrzaną patelnię, na której znajduje się odrobina oleju wrzucam plastry i smażę je z każdej strony.
7)      Po usmażeniu mięsa dodaję na patelnię marchewkę i pietruszkę pokrojoną w słupki i obsmażam je.
8)      Następnie dodaję sos, który pozostał z zalewy (przyprawy + ocet balsamiczny).
9)      Dodatkowo, jeśli tej zalewy jest niewiele, dodaję odrobinę wody, przykrywam patelnię przykrywką i wszystko duszę do momentu aż mięso będzie miękkie.
10)  Przy okazji warto zwracać uwagę, żeby warzywa się nie rozgotowały. (Gdy mięso bardzo powoli dochodzi, a warzywa są już ok, proponuję przełożyć je na talerz i dodać je w ostatnim etapie z powrotem na patelnie.).
11)  Kiedy mięso będzie już miękkie, dodaję czosnek pokrojony w grubsze plasterki, dodaję sok z ½ cytryny i curry. Przykrywam i duszę przez około 5-9 minut.
12)  Smacznego.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Dziękujemy za komentarz.